söndag 2 januari 2011

Bostadsrättsnyheter - December 2010

Istapparna är vindsvåningarnas fel - 2010-12-21

GP skriver i en artikel om farliga istappar som hänger de från taken. Det främsta skälet till att problemet blivit värre på senare år är att välbeställda svenskar älskar att bo i vindsvåningar. Tore Ljungkvist, vice vd på Fastighetsägarna i Stockholm säger att när vindarna förr i världen var kalla så gick ingen värme ut på taken. Nu blir det värmeläckage som bildar vatten och i slutändan blir det istappar. Han påpekar dock att snön och isen som ligger på taken är mycket farligare när den kommer nedramlande i stora sjok.

Bostadsrättsförening på Östermalm tvingas acceptera ny medlem


Dagens Juridik skriver om en 62-årig kvinna som efter en prövning beviljades medlemskap i en bostadsrättsförening på Östermalm i Stockholm. Föreningens uppfattning var att kvinnan inte avsåg att bo i lägenheten utan att hennes exmake, en känd chefsläkare vid Engelbrektskliniken som idag har en skatteskuld på 160 miljoner kronor, istället skulle använda den. Hovrätten avslår nu föreningens överklagande.

All-time-high för bostadsrätter - 2010-12-14

SvD skriver att priserna på bostadsrätter har sakta men säkert klättrat till all-time-high, pådrivna av bostadsbristen i storstadsregionerna. Lars-Erik Nykvist, vd på Fastighetsbyrån tror inte att vi har någon bostadsbubbla. Han menar att en bra motkraft mot en bubbla är det faktum att väldigt få äger bostäder i spekulationssyfte vilket är ganska vanligt i andra länder.

Friköpen fortsätter i ytterstaden - 2010-12-10

Moderaterna i Stockholms stad skriver i ett pressmeddelande att i enlighet med Stockholms stads budget för 2011 kommer allmännyttans hyresgäster i ytterstaden fortsatt att ha möjligheten att friköpa sina lägenheter och förvärva fastigheterna för ombildning till bostadsrätt. De reviderade direktiven innebär att ombildningar utöver i innerstaden nu stoppas även i andra delar av staden där andelen hyresrätter är låg. Under perioden 2006-2010 har totalt 354 föreningar, omfattande 22 076 lägenheter, tackat ja till bostadsbolagens erbjudande och försäljningssumman uppgår till drygt 20 miljarder kronor i reavinst.

Många klagar på kalla hem - 2010-12-03

SvD uppmärksammar i en artikel att många bostadsrättsägare huttrar i sina bostäder när husen inte lyckas hålla stånd mot kylan. Hos Fastighetsägarna Stockholm hade samtalen från frysande bostadsrättsföreningar exempelvis femdubblats. Är det under 18 grader kallt i luften eller 16 grader på golvet räknas det som en olägenhet för hälsan, enligt en dom från Miljödomstolen. Redan vid 20 grader på dagen och 18 grader på natten har värden en skyldighet att undersöka varför det är så kallt och göra något åt det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar