måndag 4 april 2011

Bostadsrättsnyheter - Mars 2011

Debatt: Reglerna om oäkta föreningar saboterar rörligheten - 2011-03-25

Jan Bjurfors, företrädare för Sveriges Bostadsrättsbildare skriver i en debattartikel i DI om oäkta bostadsrättsföreningar. Han anser att det är orimligt att en bostadsrättsförenings skattestatus påverkar de boende på det sätt som sker i dag. Det är oförutsägbart och ojämlikt, konstaterar Jan Bjurfors.

Fastighetstaxeringen av hyreshus 2010: Bostadsrättsföreningarna största ägaren av bostadsarea - 2011-03-24

SCB skriver i ett pressmeddelande att bostadsrättsföreningar är ägare till fastigheter med 63 miljoner kvadratmeter (kvm) bostadsarea medan allmännyttiga bostadsföretag äger 49 miljoner kvm. Dessa båda ägarkategoriers sammanlagda andel av landets totala bostadsarea i hyreshus uppgick till 68 procent enligt den förenklade fastighetstaxeringen 2010.

Skatt för oäkta borätt skjuts upp - 2011-03-24

DN skriver att tusentals ägare till lägenheter i oäkta bostadsrättsföreningar kan andas ut: det blir ingen höjning av skatten till årsskiftet.

Den nuvarande lättnadsregeln förlängs på nytt i höstens budgetproposition, försäkrar Hans Lindberg, statssekreterare med ansvar för skattefrågor hos finansminister Anders Borg.

Några veckor tidigare sedan berättade DN Ekonomi om hur boende i så kallade oäkta bostadsrättsföreningar riskerade kraftigt höjda boendekostnader från årsskiftet.

Stockholmslån för 324 miljarder

Affärslvärlden återger statistik från kreditupplysningsföretaget UC. Stockholmarna står för 63 procent av den totala lånevolymen för bostadsrätter. I huvudstaden finns nu bostadsrättslån för drygt 324 miljarder kronor.

Dyr tvist i bostadsrättsförening - 2011-03-17

DN skriver om en tvist mellan en bostadsrättsstyrelse i Bromma och en före detta medlem blir dyr för ett par av styrelsens ledamöter. Styrelseledamöterna får betala närmare 1,9 miljoner kronor i skadestånd och rättegångskostnader.


Bostadsrättsföreningen nekar hans köpare
- 2011-03-08

Helsingborgs Dagblad skriver om en bostadsrättsförening som vägrar acceptera köpare efter köpare, till mäklarnas stora förvåning. Föreningen agerade likadant för fyra år sedan då det avslöjandes att bostadsrättsföreningar diskriminerade invandrare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar